30 okt '14

Aanvang 20.45u
Junushoff
€ 18,- / € 15,- (studenten/scholieren)
bestel kaarten

 

Muzikaal nest

Ben van Gelder is een jonge Nederlandse saxofonist die opgroeide in een muzikale omgeving. Met een vader die mede-eigenaar is van een bekende jazzplatenwinkel en een moeder met een klassieke opleiding. Op zijn elfde begint hij met saxofoon spelen en hij krijgt al vroeg les van bekende saxofonisten als Simon Rigter en Benjamin Herman. En zo volgen optredens, een eerste prijs op het Prinses Christina Jazzconcoers met oudere broer en pianist Gideon van Gelder, de vooropleiding aan het conservatorium van AMsterdam en uiteindelijk als 2e Europeaan ooit het STan/Clifford Brown Fellowship die hem toelating geeft tot de New School for Jazz and Contemporary Music in New York.

 

New York

Vanaf dat moment reist hij tussen New York en Nederland heen en weer en studeert hij bij grootheden

als Lee Konitz, Jimmy Halperin en George Coleman. Inmiddels woont hij in New York waar hij vriend en vijand verbaast. En zoals jazzcriticus Dick Hovenga schrijft: "Het lijkt erop dat we de briljante saxofonist/klarinettist Ben van Gelder voorgoed aan New York verloren zijn." Met zijn quintet bracht hij vorig jaar een tweede album uit: Reprise. Daarover uit de pers niets dan loftuitingen en de uitmuntende klasse van de muzikanten (Ben van Gelder voorop) wordt luid bezongen. "Boy wonder van de Nederlandse jazz" (NRC), "lyrisch, zorgeloos, sensitief" (Parool), "ongelooflijke klasse!" (DH), "biggest young dutch jazz talent of this moment" (Volkskrant, die hem dan ook vijf sterren geeft!), "one of those rare young musicians who establishes his individuality in three or four notes" (Artsjournal).

 

Quartet

In Wageningen krijgen we bezoek

van een quartet met heeele sterke bezetting. Ben van Gelder op alt sax, Ambrose Akinmusire op trompet (onthoud deze naam), Craig Weinrib op drums en Matt Brewer op contrabas. Wie later wil kunnen zeggen dat hij erbij was toen deze mannen in Wageningen speelden, laat zijn werk uit zijn handen vallen, belt zijn moeder dat ze mee moet en komt op do 30 oktober naar Junushoff.

 

Schouwburg Junushoff, Plantsoen 3, 6701 AS Wageningen. Kijk voor de locatie op Google Maps

 

<agenda>